måndag 10 september 2007

Klänning till Sara + Mönsterfynd hos mamma

Nu har jag sytt ännu en klänning till lilla Sara. Som är min kollegas lilla dotter ca 1 månad. De bor i Finlad under föräldrarledigheten. Syde ju Den grön blommiga (green garden) omlottklänningen till henne igentligen, men blev så förälskad att jag inte kunde ge bort den. Ser gärna att den hamnar hos en liten tjej som bor närmare (än finland) så att jag får se den lite då & då :) Eller så får man kanske vänta & hoppas på en liten tjej nån gång i framtiden:) Har dock ett problem, närmare två som jag vill ha hjälp med.

Nummer 1:
Det måste finnas ett bättre sätt att fästa trådarna på när man syr täcksöm än fästa förhand, det är ju så (ursäkta språket) JÄ.....LA tråkigt och tar sådan tid. Har svårt att tro att de inom industrin syr för hand eller sitter & knyter. Några förslag???

Nummer 2: Jag tycker det är svårt att sy dit kantband så att det blir snyggt så fort det blir runda former som i hals och ärmhål, vad har ni för hemligheter?? extrasvårt med coverprov.

Vi va hos minna föräldrar i helgen igen och mamma hade fylt köksbordet med gamla mönster, hon undrade om jag va intresserad! OM JA VA!!! visar här en bild med blandade 70-talsmönster. Tack ännu en gång Mamma!!

Modell: Förklädsklänning från baby cool. storlek 62-68.

Matrial/Metoder: Påslakan från Tradera. Har kantat med något som kallas Natband, bomullsband att knyta med. Namnlappen är dubbelvikt och fäst bak vid knytbanden. Fållnigen bak är gjord med trippeltäcksöm, därefter ihopsydda med 3-trådig flatlock. Blev lite mycket sömmar men rätt fräckt ändå:). Natbanden är ditsydda med täcksöm.

Irriterande moment: Att fästa den För...ade tråden för hand med nål!!!
Lycka: Att få sy :)


Kunde inte låta bli att prova klänningen på K i morse (jag hade sovmorgon) :) min söta modell.


13 kommentarer:

Thea sa...

Sablar vilket coolt tyg!!! Vill också ha! Jättefin klänning du gjort och så roligt med alla mönster.

Anonym sa...

Trådar vet jag inget om men halsringningen kan du "sy av". Lägg ett litet veck i snedslån och sy med raksöm så går går halsringningen ihop mer och snedslån "viker" sig inte utåt på samma sätt. Många köpta plagg är sydda så - titta i garderoben om du har ett sånt plagg. Annars kan jag maila dig ett foto på mina. Hör bara av dig i så fall.
/Klockarbarn

Jes sa...

Klockarbarn: Jag skulle uppskatta en förklarande bild du får gärna maila den till manmademm@gmail.com

Gekko sa...

Kul med så många mönster! Finns det inget lim för overlocksömmar? Frågan är om det även funkar för coverlock?

Jes sa...

Kanske de, såg i 744D instruktions boken att det stog något om lim, kanske ska testa med coverlocken. Värt att kolla upp, syr eller knyter du dina trådar?

Är det bara jag som tycker att detta är det tråkigaste momentet när plaget är "färdigt" att sitta och pilla med detta???

Gekko sa...

Det är skittråkigt, absolut!! Om jag syr runt (som när jag syr ned en muddsömsmån) så fäster jag inte starttrådarna utan syr över de. Oftast knyter jag inte utan trär de med en nål under sömmen. Det går ju rätt så fort men det är tråkigt ändå!

jnydesign sa...

Häftig tyg, jag är nästan helt säker på att jag har likadant, fast ett rött med vita blommor och ett vitt med röda blommor.

Jes sa...

Gekko: Har hört tippset om att dra overlock sömmen under med nål men trode inte det funka på täcksöm, håller det verkligen för en tvätt, stannar trådarna där?

Jenny: Visst är det ett härligt tyg har det i brunt med vita blommor på oxå.

Snux sa...

Kjempefint stoff!!!! Minns såvidt at jeg hadde en sånn kjole da jeg var liten:)

Anonym sa...

Jag ser nu att det kanske blir svårt med det tipset jag gav när det är söm mitt bak.
/Klockarbarn

Gunnels blog sa...

Tack för besök och kommentar på min blogg!

Så mycket läckra retrotyger du har! Och roliga mönster! Du har ockås sytt mycket fint. Jag syr inte längre kläder, men har sytt väldigt mycket förr. Lärde mig att sy av min mamma i 10 års åldern, sedan blev det mycket kläsömnad i många år både till mig själv och sedan till mina barn. Nu när jag har barnbarn kankse man skulle ta tag i det igen, men det känns inte som det lönar sig nu för tiden, men det blir ju personligt!

Thea sa...

Jag kör ibland med Fray Check, sånt lim Gekko pratade om, men bara som extra säkerhetåtgärd. Sen fuskar jag faktiskt och fållar i så stor utsträckning jag kan innan jag syr ihop plagget...

Bravobravo sa...

Jeg vet ikke noe om dette, har kun en vanlig symaskin, men kan denne linken være til hjelp?

http://216.25.11.234/familyphotos/sewing/info/ending_cs/index.html