söndag 30 september 2007

Förbereder inför Solo vecka.

Har inte hunnigt sytt något i helgen, har hjälp en kompis som har cateringfirma med att utfodra 850 friskis & svettis instruktörer lördag/söndag på stadion. Fika, lunch & middag. Har dock hunnigt rita av & klippt ut massor av möndter som ska klippas ut i tyg i veckan för att förbereda så mycket som möjlig för veckan då jag är solo hemma. P & K kommer befinna sig med slälkten & jaga älg. Så jag ska bara kunna ta ett plagg i högen och sätta i gång och sy så fort jag kommer hem från jobbet & sy tills jag somnar, utnytja tiden maximalt :) Så kanske det inte kommer kännas så ensamt. Första gången jag är borta från K mer än 1 dygn.

torsdag 27 september 2007

Mysko data trubbel!!

När jag tittar på min sida med FireFox så har jag 2839 totala besökare och noll online och överskrifterna till vänster är vita och inte så stora. Men öppnar jag min sida med explorer så har jag 2886 totala användare och 3 online, överskrifterna till vänster är svart och jättestor.Plus att det tar jättelång tid för sidan att komma upp med explorer, fast det gäller bara på min arbets dator (mac) hemma funkar det jättebra och sidan ser ut som den ska. Vilken av dessa två varianter ser du när du är här och tittar. Sidan i Explorer blir mycket fulare :( Varför blir det så här?

onsdag 26 september 2007

SWAP-Hemlis frågor

Doris Daisy har starta en hemlis för oss som syr. Här kommer mina svar på frågorna.


Vilka färger gillar du?
Alla! men några favoriter är Bunt, grönt, rött, gult och orange. Rosa är ingen favorit men är snyggt tillsammans med brunt.

Har du barn? Hur gammalt/gamla? Kön?
Har en son på 1år & 4månader har stolek 80 men 86 funkar då har han ju något att växa i.

Pojkoch flickfärger eller unisex?
unisex kläder


Retro eller inte?
Retro.

Vilka tyger syr du helst i?
Bomull, trikå, Flecce, velour, jeans & jersey.

Är det några tyger du absolut inte gillar?
Tyger som känns syntetiska.

Syr du helst till barn eller vuxna?
Just nu mest till barn, ett & annat plagg till mig själv.

Syr du helst kläder/inredning/lapptäcke/övrigt?
Kläder.

Syr du helst utifrån ett färdigt mönster, beskrivning eller egenkonstruerat?
Eftersom jag inte är så bra på att göra egna mönster ännu, så blir det mest färdiga
mönster, som ibland blir modifierade.

Köper du Ottobre, eller någon annan mönster/pysseltidning?
Prenumererar på ottobre barn, men köper oxå ottobre kvinna. Köper även
Kreativa, har en del roliga vuxen mönster ibland.

Hur länge har du sytt?
Aktivt sen i Maj.

Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Nybörjare som sakta avanserar mot mittimellan, hållit på sen i maj.

Favoritgodis?
Mörk choklad (minst70%), mörkchoklad smaksatt med Chili MUMS!!! och saltlakris.

Musiksmak?
De mesta utom hårdrock, hevymetal & råsynt.

Har du någon form för allergi? Livsmedel/djur/material?
Nej.

Annan hobby?
Tova, sticka, virka.
Träna asthangayoga (fast det var ett tag sen)

Samlar du på något?
Tyger :)

Villa eller lägenhet?
Villa.

Kaffe eller te?
Svag latte eller rött/grönt Te

Retro eller modernt? (samma sak just nu, kanske)
Retro.

Vintage/Romantiskt?
Vintage.

Nytt eller doredo?
båda

Plast eller naturmaterial?
Naturmatrial.

Pastell eller färgglatt?
Färgglatt.

Syr du bara med vanlig maskin eller har du även overlockmaskin?
Syr med vanlig, overlock & coverlock.

tisdag 25 september 2007

Dopklänning











Hittade ett jättefint mönstr på dopklänning på en loppis. Sen hittade jag även två underbara lakan som bara skrek "gör en dopklänning av oss". Detta lakanet var minst fint så jag testade mönstret med det. Blev jättenöjd.

Metod: Klänningen är ihop sydd med overlock, stickning är gjord med bred täcksöm. Kantbandet i halsen och arm sydd med raksöm. Lakansbården är ditsydd med bred täcksöm. Namnlappen är ditt syd bak under snörningen.

Trådinställningar:
Täcksöm
Trådspänning 3,3,3,
steglängd: 3
diff: 1

söndag 23 september 2007

Toffel vecka




Denna vecka har det tovats tofflor av bara den, fyra par har det blivigt.
Tre par som är ihop sydda av tovat tyg och ett par heltovade. Min kära vän N som lånade ut sin symaskin till mig ska få ett par tofflor till sin son P som tack för lånet (hennes maskin har den lilla rankan som liksom ofta syr dit kantband med & hobbyoverlock). P får antigen de heltovade eller en med traktor på, beroende på vilka som passar. De Gula är tänkt att de skall flytta till Gekkos lilla O. I våras gjore vi en bytes handel. Jag fick ett par byxor till K och hon ett par tofflor till O. Men våren är ju inte så kall & lilla O växte ur dem & hon han knappt använda dem. Så jag tyckte det är inte mer än rätt att hon får ett par nya med tanke på att K fortfarande använder sina byxor :) Hoppas de kommer att passa, det visar sig till älgjakten, men du får en liten förtitt här Gekko :)

De två par tofflor som blir över kommer att finnas för försäljning.
Detalj: Namn lappen sitter fast sydd i hälen för att underlätta påsättning, ulltyget töjer sig ju gärna och det är därför bra om man slipper dra i ulltyget i hälen när man tar på toffeln.På de gula har jag virkat i langetstygnen för att förstärka sömmarna. Undersidan på tofflorna är behandlade med flytande latex två gånger för att ge en slitstark sula och ge halkskydd. Motiven är dit tovade med tovningsnål.
Inköpställe: Ull & garn är inköpta på 100% ull. tovningsnål panduro. flytande latex Åddeboull (som tyvärr inte säljer det längre).

torsdag 20 september 2007

En egen syhörna.




Nu är genomgångs rummet i källaren inrett till kontor & syhörna. Allt utom den nya dörren till gästrumemt är färdigt. Golvet har flytspacklats för att bli jämt & sedan har det fått skifferplattor. Väggarna är puttsade med gipsputts & sen vitmålade. Vi blev jättenöjda.
Det Gamla "kontoret" kommer bli K´s rum. Där ska väggarna bara tvättas och målas. Förut flyttade jag omkring mellan matsal, kontor, vardagsrum när jag skulle sy, nu har jag en "egen " plats. Mina tyger kommer dock inte bo här, de får bo kvar i min garderob i sovrummet, vi har såna bra "gå in i garderober" med sned-tak som rymmer mycket. Så där i mörkret får de stanna kvar.

onsdag 19 september 2007

Sara i blommig klänning


Jag skickade en klänning till min kollegas lilla Sara förra veckan & fick i går bilder. Får jag säga det själv tycker jag klänningen blev jättefin på Sara.
Bilden vägrar stå på höjden när jag tar in den i inlägg???

måndag 17 september 2007

Varje dag lär man sig något nytt :)

Fick en tygförfrågan i helgen och då även veta att min mailadress inte syns. Har alltid trot att den syns högst upp på sidan men insåg att det gör den bara för mig när jag är inloggad. Har alltid tänkt, va bra där syns den ju bra:) Så tack vare Sara så finns nummera min mailadress i höger spalten, om någon vill mig något.

torsdag 13 september 2007

Mudd-jeans




I veckan fick vi dagis plats till vår älskade lilla K. Vi stog i kö för en plats 1 Januari, men de ringde här i veckan och sa att vi fått en plats till 1 oktober. Detta dagis är väldigt populär & svårt att få plats till. Dagiset drivs av Tom Tits en Tecknik park för barn, dagiset ligger vägg i vägg med denna tecknik park & anväder dess lokaler ibland. Dåda drivs av kommunen & dagiset har en egen kö. De sa oxå att det inte skulle bli några platser lediga i januari., så det va bara att tacka ja. K börjar 15 oktober & kommer gå 5 timmar om dan så pappa P som är föräldrar ledig nu kommer fortsätta vara föräldrar ledig halva dagarna. Dagiset ligger även bra plaserat för jag går förbi där när jag går till tåget. Dagis = mycket kläder går åt, det behövs mer byxor, därför "snickrade jag i hop dessa mudd-jeans på en kvart :)(lätt överdrift). Byxorna blev lite långa, så det blir nog att kapa av och sy ditt mudden igen. Såg när de va klara att overlocksömmen tittar fram lite mellan stickningen, men "shit happens".

Mönster: Ottoberg 1/2006 Flickbyxa (7) storlek 74
Matreial/Metod: Ett par gammla utslitna jean, gul mudd från MG-tyg. Byxornas långsidor kantades med 4-trådig overlock, isärpressad söm (för att bara få 2 lager i stället för 3 vid stickningen.) ihopsydda med skedjesöm. Ytter sidorna har stickningar med täcksöm. Insidan på byxorna har stickning av raksöm. Mudden ditsydd med 4-trådig overlock.

Trådinställning:
4-trådig overlock:trådspänning (3,3,3,3) steglängd 3 diff. 1.0
Täcksöm: Trådspäning (3,3,3) steglängd 3,0 Dif. 1.0
Skedjesöm: Trådspänning 3,4) steglängd 3 Dif. 1.0
Detalj: Namnlappen sitter på rumpan som brukligt på jeans :)

måndag 10 september 2007

Klänning till Sara + Mönsterfynd hos mamma





Nu har jag sytt ännu en klänning till lilla Sara. Som är min kollegas lilla dotter ca 1 månad. De bor i Finlad under föräldrarledigheten. Syde ju Den grön blommiga (green garden) omlottklänningen till henne igentligen, men blev så förälskad att jag inte kunde ge bort den. Ser gärna att den hamnar hos en liten tjej som bor närmare (än finland) så att jag får se den lite då & då :) Eller så får man kanske vänta & hoppas på en liten tjej nån gång i framtiden:) Har dock ett problem, närmare två som jag vill ha hjälp med.

Nummer 1:
Det måste finnas ett bättre sätt att fästa trådarna på när man syr täcksöm än fästa förhand, det är ju så (ursäkta språket) JÄ.....LA tråkigt och tar sådan tid. Har svårt att tro att de inom industrin syr för hand eller sitter & knyter. Några förslag???

Nummer 2: Jag tycker det är svårt att sy dit kantband så att det blir snyggt så fort det blir runda former som i hals och ärmhål, vad har ni för hemligheter?? extrasvårt med coverprov.

Vi va hos minna föräldrar i helgen igen och mamma hade fylt köksbordet med gamla mönster, hon undrade om jag va intresserad! OM JA VA!!! visar här en bild med blandade 70-talsmönster. Tack ännu en gång Mamma!!

Modell: Förklädsklänning från baby cool. storlek 62-68.

Matrial/Metoder: Påslakan från Tradera. Har kantat med något som kallas Natband, bomullsband att knyta med. Namnlappen är dubbelvikt och fäst bak vid knytbanden. Fållnigen bak är gjord med trippeltäcksöm, därefter ihopsydda med 3-trådig flatlock. Blev lite mycket sömmar men rätt fräckt ändå:). Natbanden är ditsydda med täcksöm.

Irriterande moment: Att fästa den För...ade tråden för hand med nål!!!
Lycka: Att få sy :)


Kunde inte låta bli att prova klänningen på K i morse (jag hade sovmorgon) :) min söta modell.


tisdag 4 september 2007

favoriterna av tygfynden hos mamma







Här kommer minna favoriter av tygfynden hos min mamma i helgen. Fick mycket mer som ej är med på bild, mer "vanliga" enfärgade tyger i bomull/trikå/velor/viskos. Den översta bilden är Manchester tyg, bild nr 2 är mönstrade bomullstyg + ett frotte´. Bild nr 3 är bomull och ett viskos tyg. Efter denna fynd tripp till mamma har ju garderoben fylts på yttligare så nu har jag get mig själv besöksförbud på tradera de närmaste månaderna efter som jag inte kan hålla fingrarna i styr när jag är där :)

Frotte´byxa & Janome744D



Har sytt ännu en frotte´byxa till K. Denna gång i storlek 84 från E.Gynter. K har så mycke byxor som passar nu så dessa är syda för att ha lite längre fram kanske nästa vår/sommar? Har gjort dem lite bredare upptill än mönstret & även i benen som är ca 4cm bredare nere vid fotslutet än mönstrt för att få lite mer "pös". Byxorna har fått stickning med trippeltäcksöm fram& bak + vid muddarna. Vet inte om det sysns så bra på bilden men mitten sömmen är med gultråd de två yttre sömmarna med vittråd. Ev. trådar som syns är ej ännu fästa täcksömmstrådar.

Visar även en bild på Skönhet nummr 2, hämtade henne på posten i dag:)

Mönster: E.Gynther Sy till barn 62-98 centilång.

Modefiering: ca 2cm bredare i midjan & ca 4cm bredare nere vid fotslut, syda med mudd.

Matrial: Fyndat grönt frotte´tyg, i två olika nyanser, Gul mudd från MG-tyger.

Kul Detalj: Trippel täcksömmen är sömmen är sydd med två olika färger. Den mellersta sömmen med gultråd och de två yttersta med vit tråd.

Krångligt moment: Att sy täcksömmen vid muddarna det blev så tjockt med så mång tyglager tfrotte + 2 lager muddtyg. specielt när man sydde över bensömmen. maskinen orkade inte, fick dra förhand med hjulet.

måndag 3 september 2007

Va med om en Florinare i går

Vi va hemma hos mina föräldrar i går på midda, Mamma hade talat om att hon hade lite tyg hemma som jag kunde ta om jag var intreserad. Vet att hon syde mycket när jag & brosan va små, men tänkte att det är nog inte så mycket som är av intresse. Jag kom hem med 6 pappkassar med tyg!!!! Massa härliga retro tyger i härliga mönster, bomull, manchester, trikå. Även "täck" tyger som mamma syde täckbyxor & jacka av till oss som små. Ska försöka få fram lite bilder på några av favoriterna jag hittade. Bla tyget som jag sydde landskaps tunika av till K, har alltid tyckt att jag känner igen det, nu förstår jag varför, klädhörnan i Mamma & Pappas hall är ju klädd med detta tyg, som de ska ta ner och sen måla om, flera meter som kommer till min garderob snart :), dock med lite hål i här och var efter klädhängare.
Tusen tack för alla tyger Mamma!!!!

"Florinare" = När man får sjukt mycket tyg billigt eller gratis